BT vagy KFT

BT

 

A BT-t mint vállalkozási formát kisebb családi vállalkozásoknál érdemes választani. Alacsony tőkeigényű, mint vállalkozás kevés pénzből is megalapítható már 10.000 Ft is elegendő hozzá. Cégbírósági illetéke alapításkor 25.000 Ft. Viszont nem mindenki veszi olyan komoly vállalkozásnak, mint a Kft-t.

 
Egy beltag (többnyire ő az üzletvezető, ő jogosult a cégjegyzésre), és egy kültag szükséges hozzá. A beltag az üzletvezetésért kötelezettségeiért teljesen a saját vagyonával felel. A kültag pedig csak a cégbe fektet, vagyon mértékig felelős.

 
BT előnye: Alacsony tőkeigényű. Kevés pénzből is megalapítható.  Cégbírósági illetéke alapításkor 25.000 Ft. Míg a Kft-nek, ennek a duplája.

 
Bt hátránya: A beltag teljes vagyoni felelőssége.

 
Fontos tudnivaló a Bt alapításkor: Vannak olyan tevékenységek, amik BT kötelesek például a 4726’08 Dohányáru-kiskereskedelem. Vannak, kivételes etetek, mikor a kültag az üzletvezető, ő jogosult a cégjegyzésre. Ilyenkor a kültagra ugyanazok a cégtörvények vonatkoznak, mint normál esetben a beltagra, vagyis a teljes vagyonával felel a BT-ért.

 
KFT

 
A Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis a Kft tőke igényesebb a Bt-nél minimum 3.000.000 Ft kell hozzá. A Kft a Bt-vel szemben lehet 1 személyes vállalkozás, de lehet 2-vagy több személyes is. Cégbírósági illetéke alapításkor 50.000 Ft

 
Törzstőke
Az ügyvezetőnek nyilatkoznia kell, hogy alapításkor összegben és százalékban a tőkéből mennyit, helyzetet el a tulajdonos vagy több személyes Kft esetén a tulajdonosok a cég házipénztárába.   Az ügyvezető nem törvényszerű, hogy a cég tulajdonosa legyen. Vagyis lehet a cégtől független személy is.

 
Az 1 személyes Kft-nél alapításkor elegendő 100.000 Ft –t betenni a házipénztárba. (Ezt a cégbejegyzéstől számított 8 napon belül a cégnek nyitott bankszámlán el kell helyezni, mint törzstőke). Majd nyilatkozni kell az ügyvezetőnek, hogy 1 éven belül a fent maradt 2.900.000 Ft-t feltünteti a cégbankszámláján törzstőkeként.

 
A több személyes Kft esetén alapításkor minimum 1.500.000 Ft-t kell a házi pénztárba elhelyezni, majd a bankba. Szintén egy éven belül kell a maradék 1.500.000 Ft-t feltüntetni a céges bankszámlán törzstőkeként.

 
Ha több a törzstőke, mint 3.000.000 Ft akkor a törzstőke felét kell a cég javára szolgáltatni a tulajdonosoknak (például: 5.000.000 Ft-os tőke esetén 2.500.000 Ft). Az 1 személyes Kft-nél a több mint 3.000.000 Ft-os törzstőkénél is ellengendő a kezdő 100.000 Ft.

 
Az ügyvezető a (2013 évi V. törvénykönyv 3:162 § (2) bekezdés értelmében a hiányzó törzstőke erejéig teljes vagyonával fellelős.

 
Kft előnye: Az ügyvezető nem fellelős teljes vagyonával a cégért csak a törzstőke erejéig.

 
Fontos tudnivaló a Kft alapításkor: A bankszámlán elhelyezet, törzstőkét nem kell a számlán hagyni, hanem akár 1 nap múlva is le lehet venni és a cég javára fordítani.

 
Nem csak pénzbeli tőke van. Létezik az úgy nevezett apport, ami azt jelenti, hogy vagyoni tárgy, ingatlan, szellemi tőke, infrastruktúra, cég szlogen, cég logó, adatbázis, üzleti modell, weboldal helyettesítheti a pénzbeli hozzájárulást. Azt viszont figyelembe kell venni az apport esetén, hogy az értéke nem romolhat. Tehát ilyen esetben a szellemi tőke előnybe van.

 

Hívjon bizalommal 20 463 5994-es telefonszámon, vagy az alábbi e-mail címen keressen minket, és tegye fel kérdéseit.